Saturday, February 26, 2011

DO-IT-Yourself

Aku nak cite sket sal Diy scoot aku ni…aku wat transformation from silver to red..hehe…ngan cat cover hitam kasik berkilat…huhu…projek bermula 18 december 2010....

basuh dulu



tanggal kotak angin
Firstly, basuh dulu keseluruhan body scoot tu…Ini utk memudahkan proses seterusnya.Bila da siap basuh,,tanggalkan kotak angin dulu.Then ekzos,,(srew dye gne allen key la plak...)
 
Tinggikan scoot ni dengan cara
meletakkan batu diatas kedua2 belah double stand masa nak bukak ekzos ni.Pastikan screw2 yg telah dibukak dikumpulkan dalam 1 bekas dan labelkan komponen mana screw tersebut ikat.Ini untuk memudahkan proses pemasangan semula komponen yg di spray.

Pastu basuh ekzos ni dengan lebih bersih lagi..Tanggalkan cover yg mcm penyerap haba tu..masa aku bukak tu srew dye ketat so aku letak minyak kasik senang nak bukak..
Gosok dengan kertas pasir gred 500 sampai licin

Proses spray bermula setelah keseluruhan permukaan bebetol kering. Mulakan dengan penyerap haba tu.buat lapisan pertama ke atas penyerap haba tu…

penyerap haba yg da dispray
.pastu spray plak ekzos…setelah 15 minit didedahkan dengan terik matahari, spray untuk lapisan kedua..ini untuk memastikan permukaan bebetol kering dan seterusnya tunggu 15 minit lagi untuk lapisan ketiga..Setelah siap spray keseluruhan permukaan,,biarkan komponen tersebut didedahkan dengan cahaya matahari..
spray ekzos

Sementara menunggu permukaan kering untuk lapisan kedua dan ketiga….bukak komponen laen…jgn lupe kumpulkan srew2 dalam 1 bekas yg dilabelkan…masuk plastic pun boleh…
Aku start bukak bahagian depan..Then tetibe terperasan body bawah tu da karat..
Gosok komponen2 plastik yg dibukak tu menggunakan kertas pasir gred 800(cadangan aku)…aku pakai 1200 punye…mcm x sesuai coz efek dye thdp pemukaan tidak berkesan sgt..

Setelah kerja gosok mengosok selesai,,spray seperti cara ekzos tu..

Cuaca yg x mengizinkan membuatkan aku sambung ari esoknya….dalam masa hujan tu aku bukak bahagian belakang….No plat, lampu pantulan cahaya.. aku gosok mud guard belakang kat dalam garaj..

 
Then,esoknya aku bukak side mirror,besi carrier and cover set.

Start ngan membungkus bahagian keliling belakang untuk mengelakkan terkena spray..
Spray untuk lapisan tipis bagi lapisan yg pertama…jarak antara spray dan subjek mestilah agak jauh..


Pastu setelah 15 minit didedahkan dengan terik matahari, wat lapisan kedua..biarkan 15 minit didedahkan di terik matahari..Kemudian barulah wat lapisan yg terakhir…Dalam masa yg terluang tu gosok carrier,side mirror n benda laen yg lum gosok…Spray gune cara yg sama…
Then,,, aku terpaksa meninggalkan kerja2 ni..kene gi j.b  ade hal…tertangguh untuk 2hari.Hari Isnin malam baru aku balik..Hari selasa hujan plak..huhu…Hari rabu aku gosok tempat pijak kaki n bahagian besi box tu….gosok jgn sampai halus sgt…


proses menyampul
Bukak kepala, n cover hitam yg bahagian switch tu…bukak seat sekali..Sampul bahagian yg tidak ingin dispray…kalau boleh bukak je cover set depan tu senang sket keje…aku nak bukak x bley coz screw dye da karat….spray 3 lapisan seperti kaedah sebelum ini…


mse yg terluang, aku spray no flat…

 
proses spray tempat pijak kaki
Cuaca tidak mengizinkan…hujan rintik2 turun…Tertangguh lagi untuk 2 hari…hari khamis aku keluar gi Bandar…Hari jumaat aku ada hal urgent untuk disetelkan….

Hari Sabtu aku Mula spray bahagian besi box tu..aku spray flat black….cam bse,,cover mne2 bahagian yg tidak berkaitan then spray gunakan kaedah seperti biasa….Pastu siapkan spray Bahagian tempat letak kaki tu...

Then, install bahagian2 penting..aku xinstall besi carrier, bahagian depan punya cover hitam y g bawah…aku bawak scoot ni kedai spare part untuk pasang cover set baru...bunyi nya pelik sebab ekzos aku pasang x ketat….:P…..2   jam gak baru siap..dari kul5 sampai kul 7….
taraa da siap..:)
v100 KESAYANGAN KU
 Masa kat kedai spare part tu, ade sorang budak ni minat plak kat scoot aku ni…maklum la da cantik berkilat ngan kaler merah menyala..huhu…….dye nak tuka ngan lagenda dye,,,,

lagenda mamat tu
aku sayang ngan v100 aku nih..hehe….so,no deal la…lepas beberapa hari cat kat pijak kaki tu terkopek sket…aku mengambil inisiatif ngan spray clear 3 layer…lepas beberapa hari still terkopek gak….:(….ade orang nasihatkan aku sepatutnya 25 layer spray baru kekal…spray layer yg sgt tipis….sesape yg nak cube ,,boleh la cbe…


Pastu bile ade mase terluang aku gosok cover belting tu ngan autosol…berkilat tu…hehe,,,,Then aku order kick stater vs punye…mse on the way gi woksyop tetibe v1 aku ni semput…aku check rupenye host dari caburrator  ke kotak angin da tahap kritikal….so, aku tukar sekali…:)…1 lagi perkara yg aku ngah carik sekarang ni…host dari cover belting tu(host untuk buang angin panas)dah lama ilang…

mslah lagi 1 yg timbul kotak angin tu bergesel ngan tayar time bumping..aku pon x tau knape….signal pun x berfungsi…yg ni da tau da punce dye coz wiring short...da btolkan pun RM8...
Pastu bebaru ni fuel coil plak wat hal...alang2 rosak aku tuka brake shoe,tayar,pasang span air filter sekali...yang aku bengang plak ble body scoot aku tu ade kesan cat...aku suroh ar dye polish...haha....
pastu tetibe brek belakang tu sangkut la plak...gi kedai,servis...tp gi kdai laen la..x sme ngan kdai yg btolkan fuel coil tu...dari pada keje setengah jam ade ke bleh jadik 3 jam..perhhh....pomen tu la punye pasal...time pasang eksos tu x ketat...bunyi ar tong3....lame2 da loose screw dye...pomen yg len plak setelkan...boss dye pon x tau nak kire camner..haha...sepatotnye servis brake rm10 dye ckp rm20...pastu last2 dye suh aku byr bape je yg aku nak..huhuhu....dek kerana kecian aku byr le rm15...huhu...

 sebelum











selepas


 *sebenarnye da lame nak post bendA NI ....TApi baru ade mse...huhu

7 comments:

  1. eh..jadi lebih lawa bile transform wane merah..nampak baru.huhu

    ReplyDelete
  2. huhu..thanks ye...baru garang...

    ReplyDelete
  3. da macam resepi masak v1 dah entri ni. -.-

    ReplyDelete
  4. aku nak buat gak!tp xde v100 laaa.....*ayat poyo..hehe

    ReplyDelete
  5. chiyuma : wuhuhu..bley je wat klau ade kehendak..huhu
    adik : haha...maybe ni permulaan untuk jadik chef..
    bobo: eley wat ar kat LC ko tu..huhu....xpun angkt ar sebijik..bley jadik geng

    ReplyDelete